torsdag 14 juni 2007

Torsdagen den 14 juni 2007 i Norrtälje, Roslagen

Ja, så har vi fått höra det igen. Moderaterna vet inte vad rättvisa är. Därför kan vi inte ens få vara med och debattera det. Mona Sahlin berättade igår i partiledardebatten i Riksdagen, att (m) inte vet vad rättvisa är.

Sossarna använder väldigt ofta ordet rättvisa. Som om det vore tydligt definierat. Men det, som en person tycker är rättvist, tycker inte en annan person. Rättvisa har ingen entydig definition, som till exempel att alla ska ha lika mycket av allt. Nej, rättvisa är nog mer av vad var och en uppfattar som rättvisa. Ibland är det lika åt alla, som exempel en röst till var och en i val. Ibland är det efter behov och vid andra tillfällen efter insats.

Men det låter bra, att allt ska vara rättvist. Någon däremot? Att säga att något ska vara orättvist faller på sin egen orimlighet, eller hur?

Och så en sak till i debatten. Sossarna tycker och säger, att skattelättnader eller borttagande av skatter definitionsmässigt är – skattesubventioner. Hur kommer de fram till det? Är alla pengarna statens? Är det en subvention att avhändiga staten något litet av alla dessa pengar?

Borttagandet av fastighetsskatten är en subvention.

Borttagandet av förmögenhetsskatten är en subvention.

Borttagandet av arvs- och gåvoskatten är en subvention (skatterna avskaffades av sossarna själva).

Jag ser det på ett helt annat sätt. Hur ser du på det?

Inga kommentarer: