fredag 24 november 2006

Torsdagen den 23 november 2006

Lokala styrelser med elevmajoritet på gymnasier ska förbjudas, enligt Jan Björklund. Han menar att det är ett stort problem. Det är väl ett 40-tal gymnasier som har det. Bara intresserade har startat. Det är idag en möjlighet inte en skyldighet. Varför måste det förbjudas? Det är en liten sak. Låt möjligheten vara kvar. Ingen som inte vill behöver ju starta. Jag trodde att Folkpartiet och Jan Björklund var för valfrihet……

Idag var jag med på ett möte med de ”mjuka nämndernas” presidier i Norrtälje kommun. Det är Socialnämndens, Kultur och fritidsnämndens, Barn och skolnämndens samt Utbildningsnämndens presidier som träffas några gånger per år. Vi samtalar om barn och ungdomar, vilket är den röda tråden. Vad kan kommunen göra för att samordna och göra allt så bra som möjligt?

Idag kom det bland annat upp en efterfrågad utbildning. Det gäller litet utbildning för tonårsföräldrar. En möjlighet för dessa föräldrar att få ett par kvällars information och samtal kring tonåringar. Som tonårsförälder känner man sig rätt ensam och villrådig. Att tillsammans med andra i samma situation få prata och kanske få en mer gemensam syn på saker och ting känns bra.

Min hustru hyr ut Lännagården utanför Norrtälje. Att hyra ut till ungdomar och unga människor är ofta förenat med problem. Det är klart att de ska ha möjligheten om de är myndiga, men det måste gälla speciella regler. Det vore bra om lokaluthyrarna kunde komma överens om vilka regler som ska gälla eller åtminstone ta fram rekommendationer med hjälp av polisen, Socialen etc. Också detta talade vi om.

Vi hade ett par fältassistenter på plats, som gav oss rapporter från, just, fältet. Mycket lärorikt. De får se hur verkligheten ser ut. En uppmaning till vuxna människor. Ge er ut på ”stan” på kvällarna. De unga behöver se vuxna på ”stan”. Med ”stan” menar jag alla ställen där ungdomar rör sig.

För övrigt har jag funderat på hur man ska se till att kommunfullmäktige ägnar sig åt det mest väsentliga, det långsiktiga, det viktiga, det principiella och strategiska. Inte det som är bråttom, men kanske mindre viktigt. Så här står det i kommunallagen 3 kap 9 §

Fullmäktiges uppgifter
9 §
Fullmäktige beslutar i ärenden av principiell beskaffenhet eller annars
av större vikt för kommunen eller landstinget, främst
1. mål och riktlinjer för verksamheten,
2. budget, skatt och andra viktiga ekonomiska frågor,
3. nämndernas organisation och verksamhetsformer,
4. val av ledamöter och ersättare i nämnder och beredningar,
5. val av revisorer och revisorsersättare,
6. grunderna för ekonomiska förmåner till förtroendevalda,
7. årsredovisning och ansvarsfrihet, samt
8. folkomröstning i kommunen eller landstinget.

Jag ska försöka få det åt det hållet.

1 kommentar:

Anonym sa...

"Fullmäktige beslutar i ärenden av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt för kommunen eller landstinget" är en kluriga formuleringen som säkert betyder olika saker för olika partier.

Hur tänkar vi (m) att tillgodose även de andra partierna att just "deras" principiell beskaffenhet frågor kommer till fullmäktige? De förstås aldrig bli nöjd för att den ligger i politikens natur. Även Norrtälje Tidnings ledarskribent har sagt att kommunen är numera "toppstyrd" pga (m) effektiviseringsbeslut.