torsdag 23 november 2006

Onsdagen den 22 november 2006

Jag har gått och dragit på en förkylning i sin linda några dagar, men nu verkar det som om den bryter ut. Trist, men det är bara att gilla läget, som det heter.

Kvällens direktsända radiomagasin, Blå Timmen, i Radio Roslagen rattades som vanligt av Sören Forslund, Göran Pettersson och mig. Det är verkligen roligt att sända radio, gärna i direktsändning.

Vi pratade om våra nomineringar till de kommunala nämnderna, bl.a. om Mikael Eriksson. Han är den yngste i kommunfullmäktige i Norrtälje. Mikael blir moderat gruppledare i Kultur och Fritidsnämnden. En utmaning för honom. Kulturpolitik är dock inget nytt för Mikael. Vår riksdagsman, Göran Pettersson, blir också ordförande i det kommunala bostadsbolaget, Roslagsbostäder. Ett tydligt uppdrag till den styrelsen blir att sälja ut en del av bostadsbeståndet för att låta dessa pengar gå till investeringar i infrastruktur, som vägar, vatten och avlopp.

Med på dagens agenda var också litet samtal om a-kassan. Det är ju väldigt omdiskuterad nu i alla media. Nivåerna i a-kassan kommer att anpassas till 1997 års nivå. Då var Göran Persson statsminister. Det kommer också att bli mer av en försäkring. Idag betalar staten 90% av hela finansieringen och medlemmarna 10%. Efter förändringen blir medlemmarnas andel ca 40%.

Många lärda personer har vetenskapliga undersökningar att referera till. Undersökningarna kan peka i litet olika riktningar. Sverige är ju unikt på många sätt, och då menar jag inte alltid unikt på ett bra sätt. Till exempel har Sverige unikt höga skatter, vilket inte jag tycker är så meriterande. Alltnog, om man ändå skulle våga använda litet vanligt sunt förnuft. Det låter inte orimligt att om det lönar sig bättre att arbeta och mindre bra att få ersättning från a-kassan, så kommer det att bli fler i arbete och färre arbetslösa. Folk i allmänhet anpassar sig till systemen.

Vi lär få se hur det blir. Hoppas, att regeringen får rätt, att arbetslösheten går ned. Och måtte det bli så att många, många fler ungdomar kommer in på arbetsmarknaden. För att det ska ske så får inte ingångslönerna efter avtal bli för höga. LO verkar just nu för att satsa på högre lägstalöner, tyvärr.

Inga kommentarer: