måndag 4 juni 2007

Måndagen den 4 juni 2007 i Norrtälje, Roslagen

Fredagen den 25 maj var många av oss lokala moderater ute i Norrtälje centrum under Marknadsafton. Det var en trevlig upplevelse. Varmt och skönt och många glada och positiva människor ville prata med oss.

I förra veckan träffades den borgerliga gruppen i Barn och Skolnämnden i Norrtälje kommun. Vi kommer fortsättningsvis att fokusera på kunskap i skolan, vad annars egentligen? Vi kommer att införa en riktig skolpeng och arbeta för ordning, reda och studiero. Resultaten i skolan måste bli bättre, mycket bättre!

Jag var också med på ett medlemsmöte i Roslagsmentorer, www.roslagsmentorer.se . I den föreningen börjar nu verksamheten komma igång med flera spännande uppdrag. Det tar tid att få igång saker.

I lördags uppvaktade jag, som kommunfullmäktiges ordförande, Lars-Erik Jansson, en 70-årig socialdemokrat. Han och jag var länge tillsammans invalda i Utbildningsnämnden i kommunen. Vi visste var vi hade varandra.

Idag skriver Reidar Carlsson på ledarplats i Norrtelje Tidning om kommunens ekonomi. Han argumenterar för en skattesänkning, ökade utgifter, samt att inte lägga undan pengar för de kommande mycket stora pensionerna för kommunanställda.

Skattesänkningen är jag med på, men de två andra förslagen är inte bra och övertänkta. Nu är det högkonjunktur och kommunen måste samla i ladorna för kommande utgifter. Att öka de kommunala utgifterna kommer att slå tillbaka i kommande lågkonjunktur, precis som att inte nu lägga undan pensionspengar.

Kommunerna är inte enligt lag skyldiga att redovisa sina kommande pensionsskulder, utan de dyker upp som ”glada” överraskningar framöver. Nu börjar fler kommuner att redovisa dem och det är inga småpengar. Det är klokt att både redovisa dem och lägga undan pengar för utbetalningarna.

Inga kommentarer: