söndag 25 mars 2007

Söndagskväll den 25 mars 2007 i Norrtälje, Roslagen

I veckan hade Norrtälje kommun besök från vänorten Pskov i Ryssland. Det var fem kvinnor i olika åldrar och från olika delar av administrationen och skolan. De var kvar i Norrtälje några dagar.

Jag fick möjlighet att informera om kommunen och hur vår organisation ser ut. De fem kvinnorna ingick i ett stort projekt som omfattade olika delar av det stora Ryssland bland annat Arkhangelsk och Murmansk, men också Karelen.

Projektet gick ut på att studera andra länders nutida samhällsorganisation, men också titta tillbaka på hur det gamla tsarryssland var organiserat. Målet är att hitta en ny organisation av hela det ryska samhället. En gigantisk uppgift, men väldigt intressant.

Jag har en svensk bekant som har kontaktats om att medverka till att omorganisera det ryska bankväsendet. Det verka hända väldigt mycket i Ryssland nu.

Men det är flera länder som omorganiseras just nu. Sverige har fått sin Ansvarsutredning, som syftar till omorganisation. I Danmark har en stor kommunsammanslagning just skett och i Finland sker också en omorganisation.

Ryskorna var inte politiskt engagerade men förstod uppenbart den stora betydelsen av att rösta och engagera sig för demokratin. De hade stora förväntningar på det förestående presidentvalet och senare parlamentsvalet.

På kvällen fick jag äran att äta middag tillsammans med ryskorna och några gäster från kommunens organisation, både tjänstemän och politiker. Det blev en mycket trevlig middag med glatt samspråk med hjälp av tolk och litet engelska. En av ryskorna var lärare i svenska, så det fungerade smidigt.

Det gamla Rådhuset vid Stora Torget i Norrtälje fick tjäna som matsal. Huset mår bra av att användas, men det sker i princip bara vid representation och borgerliga vigslar. Fullmäktiges presidium har också sina möten där. Det känns högtidligt och fint.

Inga kommentarer: