måndag 26 mars 2007

Måndagen den 26 mars 2007 i Norrtälje, Roslagen

Dagens mest intressanta inslag var moderaternas månadsmöte. Förutom kommunalrådets, Kjell Janssons, genomgång av aktuella frågor, både de som ska behandlas av fullmäktige och de som ligger i pipeline, diskuterades offentligt ägda bolag och framför allt av Norrtälje kommun ägda bolag.

Vi hade bjudit in Sören Karlsson, som är vd i Norrtälje Kommunhus AB, moderbolag i kommunens bolagskoncern. Sören redogjorde för vad som gäller vid kommunkoncerner. Förhoppningsvis sänder jag några minuter av det framförandet i Blå Timmen på onsdag klockan 18 på 107,8 eller 104,1 i Närradion, Radio Roslagen. För övrigt kommer Blå Timmen denna gång att handla om landstinget och TioHundra. Medverkande är Lotta Lindblad-Söderman och Ingmar Wallén.

Månadsmötets alla deltagare var väldigt överens om att kommunala bolag inte var önskvärda på sikt. Offentliga bolag lever under rätt speciella lagar. De får gå med vinst, men bara inom rimliga gränser och det är på både si och så sätt. Kommunala bostadsbolag har ännu mer speciella regler att leva under.

Bort med offentliga bolag säger jag och det står jag för. Det offentliga ska drivas med skattepengar inte med vinst från bolag!

Många politiker, som sitter i bolagsstyrelser blir plötsligt kollosala bolagskramare. Undantag finns förstås…..

Bolaget blir på något sätt ett eget revir som man rår över alldeles själv, utan att behöva ta hänsyn till kommunen som helhet.

Nästa måndag den 2 april beslutar fullmäktige i Norrtälje om ägardirektiv till de kommunala bolagen. Det kan bli intressant. Fullmäktiges sammanträde direktsänds i Radio Roslagen från kl 18 på 107,8 och 104,1.

Inga kommentarer: