söndag 4 mars 2007

Söndagen den 4 mars 2007 i Roslagen, Norrtälje

I morgon den 5 mars är det kommunfullmäktige i Norrtälje. Vi ska vara i en nygammal lokal på Campusområdet. Vi har varit där förut, men sedan har det byggts om. Egentligen är det en restaurant. Lokalen är rymlig och det finns relativt gott om parkeringsplatser.

Jag är litet orolig för hur det kommer att fungera i morgon även tekniskt med högtalare, radiosändning etc. Restaurangen är ju ingen konferenslokal, utan just en restaurant och nattklubb. Bland annat så finns det en hel vägg med spritflaskor, som inte hör hemma på ett fullmäktigemöte. Få se om den är borta i morgon kväll.

På skoj har jag sagt att vi kanske skulle ha fullmäktiges presidium sittande mot väggen med spritflaskorna, så att det blir en bra bild i Norrtelje Tidning. Det var ingen som nappade på den idén.

Det är ont om bra lokaler för dessa fullmäktigemöten. Vi har länge varit i Roslagens Sparbanks stora konferenslokal, men den känns litet trång. Det är också besvärligt med parkeringarna utanför. Det är ju väldigt ont om parkeringar i stan nu och till våren blir bristen ännu större.
Folkets hus på Galles Gränd har varit ett annat alternativ. Men lokalen är trång och väldigt långsmal. Roslagsskolans aula är ju stor men olämplig för ändamålet med sin biosittning och trappor.

Folkets hus i Hallstavik är stor, bra och fungerar väl. Men den upplevs som väldigt långt bort av många. Och det är klart den ligger i ena ändan av kommunen, så många får resa långt. Då det är heldagsmöten, som vid budgetmötet, är vi ändå där.

En helt annan sak är att jag ivrar för att kunna få ut fullmäktigehandlingarna på nätet, så att alla kan läsa dem. Idag ligger bara kallelsen där. Vill man ta del av handlingarna är det bara papper som gäller. Det hoppas jag inom rimlig tid få ändring på.

Det finns många kommuner som har lyckats med det, men även Utbildningsnämnden i kommunen, som verkligen ligger på framkant. Där finns alla nämndshandlingar på hemsidan. Se länken.

Se också till exempel Stockholm.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra, Nils, att du ivar för att få ut alla handlingar på nätet. Jag just rensa i Kfm och UN papper för senast 2 månader ...flera kg och en hög av ca 50 cm gick till papersåtervinning. Tänk den miljö vinsten/porto besparingar!

Insyn system som Stockholmsstad använder finns i ca 70 kommuner runt om i landet. Det systemmet bör jämföras med Diabas system möjligheter. Båda har sina föredelar vad gäller webbpublikation. Men sist jag jämförda i detalj var 3-4 år.
Hoppas vår IT avd och ledningskontor har den som en prioriterade uppgift.