måndag 5 mars 2007

Måndagen den 5 mars 2007 i Norrtälje, Roslagen

Så har kommunfullmäktigesammanträdet då varit. Vad hände?

På eftermiddagen var det ett seminarium om Campus Roslagens framtid. Såvitt jag kan bedöma så blir det inga stora förändringar i visionen. Men det återkommer som ett fullmäktigeärende i sinom tid.

Den stora debatten inföll i ärendet med den av Ragnar Bergsten ställda interpellationen om hur styrelsen i TioHundra AB ska tillsättas. De borgerliga, både i kommunen och landstinget, vill se en professionell styrelse, så som man hade i Norrtälje sjukhus. Och att samma personer inte ska sitta i TioHundranämnden som i bolaget. De borgerliga vill inte att man ska beställa vård av sig själv.

Oppositionen argumenterar för att detta är ett avtalsbrott. Att samma personer skulle sitta både i nämnden och bolaget var något man kommit överens om.

Debatten var ju med anledning av en interpellation och inget beslutsärende. Så det blev just en debatt, inget beslut.

Alla nya beslutsärenden var man helt överens om i fullmäktige.

Men så kom ärendet upp om vilka man då skulle föreslå som kandidater till att ingå i styrelsen i TioHundra AB. Plötsligt blev debatten nyss överförd i någon typ av beslut.

Fullmäktiges valberedning under ordförandeskap av Ingmar Wallén (m) hade under eftermiddagen fattat sitt beslut. Det fanns ett enhälligt beslut. Tre borgerliga förslag och två socialdemokratiska. Fullmäktige fattade beslut om att förslå dessa personer till att ingå i styrelsen i TioHundra AB.

Miljöpartiet önskade att få frågan bordlagd, då det bara vara män som var föreslagna. Utan votering avgjordes att frågan skulle handläggas på dagens möte. Så skedde också. Det var bara män som föreslogs. Kanske kan landstinget föreslå några kvinnor.

Inga kommentarer: