torsdag 4 januari 2007

Onsdagen den 3 januari 2007 i Norrtälje

Det skrivs så mycket negativt i massmedia. Här ett försök att se litet mer positivt på utvecklingen. Nedanstånde fanns att läsa på SvD:s ledarsida på julafton den 24 december.

Norges statsminister Jens Stoltenberg har skrivit en personlig artikel i tidskriften Samtiden (3/2006). Stoltenberg leder en rödgrön regering, men han anser ändå inte att globaliseringen är en kapitalistisk konspiration. Tvärtom är hans budskap att "de senaste 20 åren i mänsklighetens historia trots allt har givit oss större frihet, större välstånd och större välbefinnande för ett stadigt ökande antal medmänniskor än någon gång förut".

Han ger en rad exempel:
1. "Den förväntade livslängden i Bangladesh förblir klart lägre än den nordiska, men den har ökat från 45 till 61 år.
2. "Den globala barnadödligheten har halverats på ett par årtionden.
3. "Antalet poliofall har minskat med 99 procent sedan WHO 1988 gav prioritet åt att bekämpa sjukdomen.
4. "Miljarder människor lever på mindre än två dollar om dagen, men genomsnittsinkomsten i världen har stigit med 200 procent på 50 år - samtidigt som världens befolkning har vuxit kraftigt.
5. "Vi förfäras av rapporterna om krig och våld, men antalet krig mellan stater har nästan halverats på tio år.
6. "De skurkar vid makten som förtrycker sina folk gör det numera i fruktan för den internationella brottmålsdomstolen i Haag.
7. "Ofriheten fortsätter att plåga många, men jämfört med 1990 lever en och halv miljard fler människor i samhällen med demokratiska flerpartisystem. Antalet demokratier har ökat från 41 till 125 på 30 år.

"Globalisering är en av de viktigaste drivkrafterna till utveckling i världen", skriver Stoltenberg och lyfter särskilt fram kunskapsspridningen och demokratins utbredning.

I SvD den 31 december finnar man under vinjetten Brännpunkt.

Starka skäl för optimism

På tröskeln till 2007 Utvecklingen går mot ett växande globalt välstånd. Tillväxten ligger på historiska toppnivåer. Även om det finns andra tecken är skälen för optimism starka vid ingången till det nya året. Sveriges avgörande uppgift är att medverka till att Europa blir en kraft i fredens och försoningens tjänst, skriver utrikesminister Carl Bildt på SvD:s Brännpunkt den 31 december. Se hela på www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_14346551.asp

Den 2 januari skriver Lars Nyborg på Norrtelje Tidnings ledarsida också mycket bra saker, bland annat ”Den borgerliga regeringen gör klokast i att fortsätta att hålla sig till arbetslinjen. Alla reformer och förändringar bör ha som huvudsyfte att öka incitamenten för arbete. Arbete och åter arbete är det som lägger grunden för vår välfärd och vårt välbefinnande.”

Litet positivt inför året som kommer.

Inga kommentarer: