söndag 10 december 2006

Söndagen den 10 december 2006

Regeringen aviserar att gymnasieelever ska få välja vilket gymnasium de vill över hela Sverige till höstterminen 2008. Norrtälje kommuns Utbildningsnämnd införde det redan till hösten 2006. Det har inneburit att våra ungdomar i kommunen har kunnat söka till alla Sveriges gymnasier redan till denna höst. Till nästa höst kan våra ungdomar söka till gymnasier i hela världen. Men gymnasierna måste uppfylla vissa krav. Självklart kommer detta bara att vara ett alternativ om det råkar passa elevens familj. Då det gäller valfrihet på gymnasienivå kan man nog säga att Norrtälje kommun står vid målet.

Regeringen har också aviserat att kommunala skolor ska få ökat självstyre. Det är bra. Något motsägelsefullt blir det då samma regering säger att lokala styrelser med elevmajoritet ska avskaffas. Skolor ska få känna sig så självstyrande som möjligt. Det viktiga är att man släpper kreativiteten så fri som möjligt för pedagoger och rektorer. Alla elever borde mötas av just det de behöver för att utvecklas på ett så bra sätt som möjligt. Där finns det mycket kvar att göra för Sveriges alla skolor.

Det är med stor bedrövelse jag läser att kunskapsutvecklingen går åt fel håll i skolorna. Vad är det som gör att vi inte lyckas bättre i Sverige? Vi lägger, tror jag, mest pengar per capita på skolor i Sverige. Ändå lyckas vi inte så bra. Vad är det som gör att det blir så? Är det vår Svenska kultur, vårt svenska förhållningssätt? Hur kommer vi vidare?

Jag inbjuder härmed till en bred debatt i ämnet. Mer pengar kan inte vara det enda svaret, då vi redan satsar så mycket på skola och utbildning i Sverige.

1 kommentar:

Anonym sa...

Nils har inbjudit till bred debatt här på en viktig frågeställning, för mig kanske den allra viktigaste vi har i Norrtälje.

Norrtälje ligger under, ibland långt under, riksgenomsnitt på många olika kunskapers mått. Barn o Skolnämnd och Utbildningsnämnd har ansvar för grundskolan resp gymnasieskolan. Kultur och Fritidsnämnd har ansvar för viktiga bitar av vuxen utbildning.

Kvalité i utbildningsresultat bör vara i det främsta rummet på alla mål beskrivningar, ”fixa” listor, utvecklingssamtal, kvartssamtal, planeringsdagar mm mm. Alla goda krafter måsta samlas till en rad åtgärder som lyfter kvalité i våra skolor. Det krävs mycket mer och annorlunda föräldrar, elev, skolpersonal, studieförbunds, biblioteksenheter, politiker engagemang än vi kanske har sett hitintills.

Redan i vår ansvarsorganisation har vi inbyggt hinder för att effektivt angripa problemen. Men Rom var inte byggt i en dag, säger många, för att påminna mig om hur långsamt vårt politiska styrsystem kan fungera.

Jag förvänta mig att det borda vara lätt och går snabbt att de tre nämnder kan samsas om en problembeskrivning så att jobbet att forma framgångsrika åtgärder kan börja. Att lyfta Norrtälje över riksgenomsnittet bör kunna ske med en 3-nämnd kraftsamling.