torsdag 28 december 2006

Året som gick

Kära vänner!

Det har varit ett intensivt år, åtminstone för mig som inte längre orkar med så mycket.

Nedan tar jag upp några brottstycken, som kommer för mig när jag nu sitter och hackar litet bokstäver på datorn. Det verkar litet självcentrerat, det som beskrivs nedan, men det är litet som en dagbokssammanfattning.

I början på februari fick min hustru, Louise, och jag möjlighet att fara till Bryssel på moderat konferens inför valet. Det var mäkta intressant och vi fick äta fin lunch i EU-parlamentet med högt uppsatta personer. Anders Gustâv, förre kommunalrådet i Solna och tillika länsförbundsordförande i Stockholms län för moderaterna, var med. Senare dog han på en flygresa i Europa. Anders var en väldigt fin människa.

Under året har jag fortsatt att lida av min wiplashskada som jag ådrog mig för 3,5 år sedan. Det verkar aldrig ge sig. Jag håller nu på att få till en uppgörelse med försäkringsbolaget, men jag blir inte fri från smärta och besvär för det.

Jag har ägnat tid åt FKR, FöretagsKompetens i Roslagen. En ekonomisk förening som har som uppgift att hjälpa människor att starta och utveckla företag. Jag är ordförande i den föreningen. Det har blivit rätt många spinn-off-effekter av det uppdraget. Kul, men tar en del tid och kraft.

Louise och jag var på ytterligare en del M-konferenser inför valet. Så här efteråt är det roligt att känna att vi var där allihop, Fredrik Reinfeldt, Filippa, Sven-Otto Littorin, Anders Borg och alla andra. Vi var på konferenser som delar i ett enda stort M-lag för hela Sverige

Vi har också gått på en hel del utbildningar inför valet. Allt för att undvika debaclet som drabbades oss vid förra valet.

Jag har också ägnat många timmar åt vår Blå Timme. Ett direktsänt radioprogram, som går varje vecka i Radio Roslagen. Under de tre sista veckorna inför valet sände vi varje dag, dock ett kortare program. Jag ordnade också dagliga repriser på det. Dessutom lägger jag upp alla program på nätet. Det är litet häftigt att man med små medel kan komma till tals över hela världen. Du hittar programmen här under Blå Timmen.

En del nya hemsidor har det blivit också: www.fkr.se, www.roslagsmentorer.se, http://nimako.etanet.se/sss/, för vår simskola och http://nimako.etanet.se/ för mitt egna lilla konsultföretag.

I maj for vi, Louise, ett par goda vänner och jag, på en härlig bilresa ner till Moseldalen och Route-du-vin i Alsace. Vi hade stämt möte med våra kära vänner Charlette och Lennart Österman från Paris. Det var fantastiskt! Med oss hem kom det också några flaskor ”där-köpt” vin.

I början på juni kom jag oförhappandes på resa till Norrtälje kommuns vänort i Danmark, Skaelskör. Det var planerat flyg ner, men just då blev det problem med radarn i Sydsverige, så vi fick snabbt lägga om resrutten till tåg. Det fungerade ju det också. Det var en trevlig resa. Skaelskör har nu upphört som egen kommun och gått upp i Ny Slagelse. Danmark har haft en stor kommunsammanslagning. Och amten (länen) uppgör till förmån för 5 stora regioner. Regionerna har inte beskattningsrätt. Det har bara kommunerna och staten.

Under juli månad hade Louise och jag, som vanligt, simskolan på Solö. Det blev en bra säsong i år. Många barn och bra väder. Barnen var lyckliga och glada. Duktiga lärare.

Därefter drog det ihop sig till valkampanj. Jag beställde mina egna personvalsaffischer. Louise och jag tryckte upp över 1 000 personvalsfoldrar. Vi for runt i egna bilen och satt upp skyltar och delade ut foldrarna i brevlådorna på landet. Det blev många insändare och bloggande på nätet med hemsidor. Vi stod vid valstugor och hade ”bokbord” vid affärer på landet. Det här ägnade vi oss åt i 1,5 till 2 månader. Samtidigt sände vi radio varje dag på slutet, som jag skrev ovan.

Efter den lysande och unika valsegern for Louise och jag på en liten kryssning till Helsingfors. Vi var helt slut då. Det var skönt att koppla av en liten stund. Vi gillar dessa kryssningar.

Valet är inte över efter valdagen. Man kan tro det, men sedan vidtar mycket arbete för att formera framtiden med gemensamma program med övriga borgerligheten, samt nomineringar av alla förtroendeposter. Det är rätt slitsamt, det också.

Under hösten var det sedan en del samtal om ett ökat flyktingmottagande för kommunen. Det föll väl ut, tycker jag. Det handlar ju mycket om ren humanism.

Jag har lagt ned tid på att främja företagandet i kommunen tillsammans med många andra. Det är ett mycket viktigt område för att främja kommunens tillväxt och för att skapa något riktigt bra för framtiden.

Under november och december har jag avslutat mina 12 år i Utbildningsnämnden i kommunen. Nu senast som ordförande för nämnden. Det sker med ett visst vemod. Jag har varit med under alla de år UN har funnits. Men det är också dags att gå vidare.

Efter valet blev jag tillfrågad om jag vill bli kommunfullmäktiges ordförande i kommunen. Det var med viss tvekan jag tackade ja. Det är ju för mig en helt ny roll i vilken jag ska vara den officiella representanten för hela kommunen. Dessutom ska jag leda mötena i fullmäktige med upp emot 100 personer som deltar.

Nu har jag tjänstgjort någon månad och var verkligen i hetluften den 18 december då vi hade ett mycket långt och delvis komplicerat möte. Det går väl allt bättre, men det är svårt att träna på situationen innan man tillträder. Jag brukar använda mig av mental träning och det hjälper en del.

För någon vecka sedan var jag värd för kommunens stora årliga klockfest, då de som har arbetat i 25 år för kommunen hedras med en fest och en guldklocka. Det ska officieras och bland annat hållas tal. Jag har också själv under hösten fått guldklocka från Nordea, där jag har jobbat sedan år 1980.

Så här nu på slutet av året dog min siste farbror. Han var sist i en syskonskara på 8. Min egen far dog för över 24 år sedan. Det blev en liten fin begravning, med ett hav av blommor. Min farbror blev 91 år och var en mycket fin och omtyckt människa.

Louise arbetar på, som redovisningskonsult, men arbetar också mycket ideellt för moderaterna. Politiskt avslutar nu Louise sin roll som ordförande i ett kommunalt bostadsbolag. Bolaget är nedlagt. I stället blir Louise invald i styrelsen i ett annat bolag, ett energibolag, samt i TioHundranämnden som hanterar sjukvård och äldreomsorg här i kommunen.

Äldsta dottern har avslutat sina universitetsstudier, åtminstone för närvarande. Hon har pluggat filmvetenskap och japanska. Nu har hon fått ett påhugg inom äldreomsorgen i kommunen.

Yngsta dottern har pluggat tre terminer på universitet, en termin litteraturhistoria och två terminer filmvetenskap. Nu blir det nog att resa och ta det litet lugnt. Kanske ta körkort.

Nu har julen passerat och samvaron med familjen. Det var fint. Vi firade med min svägerskas familj och barnens enda kusin i Saltsjöbaden. På annandagen var det familjejul hemma med alla.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack, Nils, för ditt "årsrapport" som inkludera inte bara dina politiska gärningar. Tycker det är en fördel om alla politiker gav ut sig själv - även som privata människör. Det måste hjälpa till att skapa och vårda de relationer vi egentligen vill ha med våra medborgare.

Jag hinner alrdrig klara av det på svenska, men alla kan se mitt lilla exemple på engelska http://home.rixtele.com/~gail/xmas2006b.htm